przykłady
EmeK: Potrzebuję się dowiedzieć jak obliczać tego typu zadanie, mam kilka przykładów do takiego
polecenia:
Styczna do krzywej f(x) w punkcie (x0, f(x) ) ma równanie
y−f (x0)= f' (x0) (x−x0).
Wyznacz równanie stycznej do f(x) w punkcie x0
i chciałabym żeby ktoś mi pokazał jak to obliczać na przykładzie np. takim :
f(x)=x2 + 3, x0=7
3 maj 13:40
b.: trzeba po prostu podstawić do wzoru...
f(x0) = f(7) = ....
policz pochodna f'(x), oblicz f'(x0)...
3 maj 14:01
Maslanek: f'(x) = 2x
y = 2xs * x +b
(xs, f(xs)) ∊ y ⇒ 2xs2 + b = xs2+3 ⇒ b=3−xs2
Więc y=2xs * x − 3 +xs2.
Zatem y(7) = 14x − 3 + 49 = 14x + 46.
True?
3 maj 14:01
Maslanek: eh...
y=2xs * x + 3 − xs2.
y(7) = 14x + 3 − 49 = 14x − 46
3 maj 14:04
3 maj 14:05
EmeK: no fakt, dobry jesteś... nie to co ja
3 maj 17:28
emek: ktoś mi wytłumaczy skąd się bierze
drugi wers z 14:01?
8 maj 20:17
Maslanek: f'(x) to współczynnik kierunkowy stycznej.
8 maj 20:19
Maslanek: W danym punkcie styczności
8 maj 20:19
EMEK: zrobiłem to w prostszy sposób i wyszło mi y=x−13
14 maj 10:29
EMEK: a jednak też wyszło mi y−14x−46 ale i tak krótszym sposobem
14 maj 11:37