?
Anula: Wskaż wzór funkcji kwadratowej której wykres uzyskamy przesuwajac wykres funkcji y=−2x2 o trzy
jednostki w lewo i jedną jednostę w dół . zastanawiam sie nad tymi dwoma y=−2(x
+3)−1 y=−(2x+3)2−1 wiem że −1 oznacza jedną jednostkę w dół po za nawiasem a +3 o 3
jednostki w lewo, ale jakie znaczenie ma − lub −2 przed nawiasem?
3 maj 13:25
pigor: ten minus −2x
2 , czyli a=−2 oznacza tylko położenie ramion paraboli do dołu (+ do góry) i
nic innego, czyli nie ma nic wspólnego z jej przesuwaniem

. ...
3 maj 14:11
Maslanek: 1
3 maj 14:12
Anula: no to jak w nawiasach jest tak samo tylko że przy x jest 2 to jaka bd odpowiedź?
3 maj 16:23
Anula: jak jest w nawiasie (2x+3) to już nie bo w nawiasie jest 2?
3 maj 16:42
krystek: y=−2(x+3)2−1
3 maj 16:45
Anula: czyli x w nawiasie musi być wolny?
3 maj 16:47
Anula:
3 maj 16:51
krystek: masz postać kanoniczną y=a(x−p)2+q
3 maj 16:52
Anula: mi chodzi o to że to y=−2(x +3)−1 i to y=−(2x+3)2−1 jest prawie takie samo tylko w drugim
przy xie jest 2, +3 oznacza że 3 jednostki w lewo a −1 że jedna w dół, więc jak mam do wboru
te dwa przykłady i prawidłowe jest pierwsze rozwiazanie to czemu nie może być drugie?
3 maj 16:56
Anula:
3 maj 17:04
krystek: ponieważ −(2x+3)2≠−2(x+3)2
3 maj 17:05
Anula: możesz mi to trochę inaczej wytłumaczyć? w nawiasie nie ma być przy x niczego? czy to nie od
tego zależy
3 maj 17:08
krystek: Przecież masz już podane o 16:52 i 16:45 A Ty wciąż swoje . Popatrz na link
3 maj 17:11
3 maj 17:11
Anula: ja wiem ze to jest postac kanoniczna ale nie rozumiem co to ma do przesuwania wykresów
3 maj 17:13
Anula: dla mnie te dwa przykłady się niczym nie róźnia oprócz tej 2 przed i w nawiasie
3 maj 17:15
picia: to co stoi przy x to a! w postaci kanonicznej a jest przed nawiasem!
3 maj 17:17
Anula: no i o to mi chodziło, czyli 2 nie moze być w nawiaise przy xie
3 maj 17:21
picia: przeciez caly czas Ci to pisali...
3 maj 17:23