gh
blogther: Udowodnij, ze liczba 44444.....4888888....889 jest kwadratem liczby naturalnej.
tych czworek jest n i tych osemek tez jest n
3 maj 12:42
3 maj 12:46
blogther:
444....4888....889 = 444....4888....88(8 +1) =
= 4(1*1*1*...*1)*8(1*1*1*1*1*...(8 +1)
własnie ja nie rozumiem tego przejscia
4(102n−1 + 102n−2 +......+ 10 + 1) + 4(10n−1 + 10n−2 +......+ 10 + 1) + 1
3 maj 13:17
b.: 8 = 4+4, więc 44448889 = 44444444 + 4444 + 1
(napisałem konkretnie dla n=4, bo z wielokropkiem trzeba by podawać, ile jest cyfr, co by
niepotrzebnie zamotało)
3 maj 14:07
blogther: to 2n no to wiem skad sie wzieło ale nie iwem dlaczego oni zapisuja to jako taka dziwna sume
3 maj 14:21
b.: dlaczego tak to pisza, to nie wiem, byc moze, ze nie jest to optymalne −− wazne, ze poprawne
jak tego typu zadanie 'nie wychodzi', warto poprobowac na konkretnych przykladach, zeby
zobaczyc, jakie przeksztalcenia warto wykonac −− wtedy mozna sie domyslic, ze trzeba
| | 6(10n−1) | |
ostatecznie zlozyc to do postaci ( |
| + 1)2 |
| | 9 | |
3 maj 14:48
blogther: nic mi to nie mowi dalej mam problem z tym zadaniem
3 maj 15:55