Henio: Nie orientuje się dokładnie jaki to poziom ale proszę:
1.Udowodnij, że kwadrat dowolnej liczby nieparzystej zmniejszonej o 1 jest podzielny
przez 8.
2.Wykaż, że w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa
sumie długości średnic okręgów wpisanego i opisanego na tym trójkącie.
3.Wykaż, że jeżeli a, b, c ∊ R to a
2 + b
2 + c
2 ≥ ab + bc + ca
4. Wykaż, że liczba
√2(
√2+√3−
√2−√3)−
√6(
√2−√3+
√2+√3)
jest liczbą całkowitą.
5.Dane są zbiory:
A = { x ∊ R : |x − 5| = 5 − x }
B = { x ∊ R : |x − a| ≤ 1 } .
Wyznacz taką liczbę a , aby zbiór A n B był jednoelementowy.
6.W trójkącie ABC dane są boki o długości a i b. Znajdź długość boku c wiedząc, że suma
wysokości poprowadzonych do boków długości a i b jest równa trzeciej wysokości.
7.Wykaż, że jeżeli a, b, x > 0 i ab = 1, to (x + a)(x + b) ≥ (x + 1)
2 .
8.W czworokącie wypukłym ABCD mamy AB = a, BC = b, CD = c, DA = d.
Wykaż, że jeśli S jest polem czworokąta, to 2S ≤ ab + cd .
9. Wykaż, że jeśli |x|<1 i |y|<1 to |x
2−y
2|<1
10. Wykaż, że pole trójkąta o długościach boków a, b nie przekracza 1/2ab
11.Uzasadnij, że czworokąt, którego wierzchołkami są punkty przecięcia się dwusiecznych
kątów równoległoboku jest prostokątem.
12.Podaj dwie liczby niewymierne, których suma i iloczyn są liczbami naturalnymi.
13. Trapez podzielono dwiema prostymi równoległymi do podstaw na trzy
figury, a każda jest podobna do dwóch pozostałych. Dane są pola S1, S3.
Znajdź pole S2. (S2 to pole środkowej figury).
14.Wykaż, że jeżeli ciąg a
n jest geometryczny o wyrazach dodatnich to:
(a
1*a
2*a
3*...*a
n)
2=(a
1*a
n)
2
15. Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n wielomian
W(x)=(x−1)
2n+(x−1)
n−1
jest podzielny przez trójmian kwadratowy
f(x)=x
2−3x+2
16.Znajdź wszystkie liczby naturalne dwucyfrowe, które wzrastają dziewięć razy, gdy między
cyfrę dziesiątek i cyfrę jedności wstawimy zero.
17.Obwód trójkąta wynosi 15. Znajdź długość boków tego trójkąta wiedząc, że są one liczbami
naturalnymi tworzącymi ciąg arytmetyczny.
| | 4 | |
18.Wykaż, że jeżeli m > 0, to m+ |
| ≥ 3 |
| | m2 | |
19. Znajdź wszystkie liczby naturalne n, dla których liczba n3 + 3 jest podzielna przez n + 3.
20.Dwa boki trójkąta wpisanego w okrąg o promieniu r są równe 3/2r oraz r
√3
Wyznacz długość trzeciego boku tego trójkąta.