Wykaż
Henio: Wykaż, że nie istnieją pary liczb naturalnych (a,b) takie, że a2 + b2 = 1999
3 maj 11:46
Vax: Zauważ, że a2 przy dzieleniu przez 4 daje resztę 0 lub 1, więc a2+b2 przy dzieleniu przez 4
daje resztę 0 lub 1 lub 2, a 1999 daje resztę 3, sprzeczność
3 maj 12:00
Henio: Dzięki rozumiem
3 maj 12:10
AS: Przypadek 1
a,b − parzyste tzn a = 2*k , b = 2*m , k,m ∊ N , wtedy
(2*k)2 + (2*m)2 = 1999 czyli 4*(k2 + m2) = 1999
Lewa strona podzielna przez 4 , prawa nie , przypadek odpada
Przypadek 2
a − parzyste , b − nieparzyste
a = 2*k , b = 2* m + 1
(2*k)2 + (2*m + 1)2 = 1999
4*k2 + 4*m2 + 4*m + 1 = 1999
4*(k2 + m2 + m) = 1998 |:2
2* ( ) = 999
Lewa strona parzysta , prawa nieparzysta , przypadek odpada
Przypadek 3
a − nieparzyste , b parzyste − analogicznie do przypadku 2
Przypadek 4
a , b − nieparzyste
a = 2*k + 1 , b = 2*m + 1
(2*k + 1)2 + (2*m + 1)2 = 1999
4*k2 + 4*k + 1 + 4*m2 + 4*m + 1 = 1999
4*(k2 + k + m2 + m) = 1997
lewa strona parzysta , prawa nieparzysta , przypadek odpada
Żadna z możliwych przypadków nie spełnia warunku postawiony w zadaniu
3 maj 13:07