Rozwiąż układ równań:
jusi: Rozwiąż układ równań:
mx+(2m−1)y=3m
x+my=m
W którym m jest parametrem . Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia się
prostych danych równaniami układu należy do prostej o równaniu: x+2y−3=0
22 kwi 18:15
Mickej : jak byś wyznaczył punkt przecięcia się dwóch prostych
22 kwi 18:23
julka: zrobiła równanie
mx+(2m−1)y−3m=x+my−m
22 kwi 18:25
Mickej : to Julka czy Jusi bo nie wiem czy tłumaczyć jak kobiecie czy facetowi
22 kwi 18:30
julka: jak kobiecie na chłopski rozum
22 kwi 18:31
Mickej : dziwny ten układ zrobiłaś troszkę nie uważasz

?
22 kwi 18:34
julka: uważam że tak ale z takiego zawsze określałam sobie miejsce przeciecia dwoch prostych ale
mam jeszcze jeden w zanadrzu
22 kwi 18:35
julka: y = (−x+3)/2
mx + (2m−1)[(−x+3)/2] − 3m = 0
22 kwi 18:37
22 kwi 18:39
Mickej : no to fajnie sie masz bo ja wiem jak to zadanie zrobić ale twoich sposobów wyznaczania
prostych nie znam albo nie czaje w tej chwili jak je wyznaczasz ja wyznaczyłem sobie z
obu y i porównałem i doprowadziłem do postaci
(−m2+2m−1)x+m2−m=0 a dalej to już chyba wiesz co robić
22 kwi 18:42
Mickej : ahm wiem o co ci chodzi ty juz z tej prostej co do niej mają należec podstawiłaś
22 kwi 18:42
julka: to co mam zrobic?
22 kwi 18:43
Mickej : nie no tak też jest dobrze bo wyznaczysz sobie x a pózniej y chyba jest OK
22 kwi 18:44
julka: czyli zeby to rozwiązać musze wyznaczyc y a pozniej znow porównać zeby mi wyszło takie m
zeby sie przecieły a potem narysować i porównac z ta 3 funkcja
22 kwi 18:47
julka: a pomozesz mi z innym zadaniem
22 kwi 18:48
Mickej : tak też można jest wiele sposobów ja zazwyczaj robie w taki sposób jak ci napisałem ale
twój też jest dobry
22 kwi 18:49
Mickej : jakim
22 kwi 18:49
julka: wynajęcie autokaru klasy drugiej kosztowało 1980 zł. w ostatniej chwili do wyjazdu
dołączyło się trzech uczniów z klasy pierwszej. Koszty wynajęcia rozdzielono po równo
między wszystkich uczestników. W skutek zwiększenia się liczby uczestników kazdy z
uczniów klasy drugiej zapłacił o 6 zł mniej. ile uczniów liczy ta klasa
22 kwi 18:50
julka: prosze
22 kwi 18:50
Mickej : hmmm ja bym ułożył równań nie robie zadań tego typu ale zrobił bym tak
k=liczba osób bez tej 3 która dołączyła
b= początkowa kwota do zapłacenia przez każdego
| 1980 | |
| =b−6 i rozwiązujesz |
| k+3 | |
22 kwi 18:55
julka: tez tak myslalam tylko popatrz ze trzeba powiedziec ile jest uczniow klas drugich a w
tym drugim rwnaniu biezesz pod uwage tez tych z pierwszej klasy
22 kwi 18:56
julka: no to rozwiazuje
1980 1980
−−−−−− = −−−−−− − 6
k+3 k
22 kwi 18:58
Mickej : 3 to jest liczba i ona nic nie zmienia

bo dalej jest sobie k i to k wyznaczysz
22 kwi 18:59
julka: mnożę przez k +3
22 kwi 18:59
julka: aha
22 kwi 18:59
julka: 1980 = 7920 − 6k − 18
22 kwi 19:02
22 kwi 19:03
Mickej : cos pokićkałaś
skąd to wziełaś

?
1980 = 7920 − 6k − 18
22 kwi 19:05
julka: no 1980 mpomnozylam przez k + 6 to mi sie skróciło do 1980 + (3 * 1980) − 6(k+3)
22 kwi 19:06
Mickej : nie wiem co ty zrobiłaś napoisz mi jak to rozwiązywałaś pokolei to powiem ci gdzie masz
błąd
22 kwi 19:08
julka: no mnożę to równanie przez k +3
22 kwi 19:12
julka: czyli z lewej :
1980
−−−−−−− * k + 3 = 1980
k + 3
22 kwi 19:13
Mickej : jeszcze o prawej nie zapominaj
22 kwi 19:16
julka: z prawej :
1980 1980k + 5940
−−−−−−−− − 6 * (k + 3) = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− − 6k − 18 =
1980+5940−18−6k=7902−6k 6k=7902
k k
(tu sie k skróci)
k= 1317
22 kwi 19:16
julka: sorry strasznie sie przestawilo

teraz mi wyszło jeszcze inaczej
22 kwi 19:17
julka: napewno mam zle mnożone
22 kwi 19:18
Mickej : pomnóż całe równanie od razu przez (k+3)k albo sprowadz wszystko do wspólnego mianownika
22 kwi 19:25
M.: ja gdzies dodawalam identyczne zadanie wpisz w wyszukiwarke
22 kwi 19:27
julka: sprawdzam
22 kwi 19:29