?
Anula: powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem. Wtedy kąt rozwarcia stożka ma mairę
skoro jest półkolem to wydawało mi się że ma 180 ktoś mi wytłumaczy czemu w odp jest 60?
3 maj 11:46
goldenfille:

to jest kąt rozwarcia stożka
3 maj 11:52
Anula: no tak, ale tam jest po rozwinieciu chyba
3 maj 11:53
goldenfille:

a półkole jest powierzchnią boczną jak rozwiniemy...
3 maj 11:54
goldenfille: ale kąt rozwarcia stożka liczymy jak ten stożek jest "złożony"
3 maj 11:55
Anula: aha czyli złożony stożek, a jak by nie było napisane półkole tylko po prostu powierzchnia
boczna stożka czyli wycinek, to ile by miał? tez 60?
3 maj 11:58
goldenfille: pokaż mi całe zadanie bo nie wiem jaka jest treść... ale jak by był wycinek koła to już by był
inny kąt rozwarcia stożka
3 maj 12:02
Aga1.:

obw=2πr−−obwód podstawy stożka o promieniu r
obw=πl −−długość łuku o kącie 180
0 i promieniu l
2πr=πl
β=
3 maj 12:03
3 maj 12:06
Anula: treść jest taka jak na samej górze, tylko się pytam jaka jest różnica między półkolem a
wycinkiem skoro jak oby dwa złoże to ma 60stopni wiec tego nie rozumeim
3 maj 12:07
Eta:
Wytnij z papieru półkole , zwiń go w stożek ("trąbkę")
Przekrój osiowy tego stożka będzie trójkątem równobocznym
to kąt rozwarcia ma miarę
60o
To wszystko
3 maj 12:16
Anula: okej to wiem, ale się pytam jak będzie z wycinkiem ile bd miał stopni
3 maj 12:21
Eta:
180o −−− to miara kąta środkowego wycinka ( półkola)
ale ten kąt nie jest kątem rozwarcia stożka !
3 maj 12:26
Anula: czyli ma byc ogólnie 60?
3 maj 12:27
Eta:
tak
3 maj 12:28
3 maj 12:29
Anula: yhym czyli jakbym miałą wycinek i też go złoże to tez bd miał 60 a na pół po 30 ok
3 maj 12:32
Aga1.: Jeśli powierzchnia boczna nie jest półkolem, to kąt rozwarcia stożka nie będzie miał 600.
3 maj 12:36
Eta:
Zależy, jaki wycinek
3 maj 12:39
3 maj 12:49
Eta:
No dobrze! ale kąt α −−− to kąt środkowy w wycinku ( nie jest kątem rozwarcia stożka)
3 maj 12:52
Anula: ok więc co nim jest?
3 maj 12:53