Pierwiastki równania kwadratowego z modułami
emagnuski: Mam takie równanie:
|x2+4x−5| + |x2+4x| = 5
W przedziale x∊<−5, −4) wyszła mi tożsamość, nie wiem jak mam to rozumieć.
Wiem że −5 jest na pewno pierwiastkiem, ale jeżeli jest tożsamość to niby powinienem wziąć jako
rozwiązanie cały przedział, który jest nieskończony i jest to zupełnie bez sensu. Nie mam
dziedziny mówiącej że x∊C, więc nie wiem na jakiej podstawie mam opuścić pośrednie wartości. A
może źle coś zrobiłem?
3 maj 11:24
Rafał274:
Trzeba to rozwiązać:
|x
2+4x−5| + |x
2+4x| = 5
Dziedzina równania : Zbiór liczb rzeczywistych. (Bo każdą mogę tam wstawić).
|(x − 1)(x + 5)| + |x(x + 4)| = 5
|x − 1| |x + 5| + |x| |x + 4| = 5
Miejsca zerowe : x ∊ {−5, −4. 0, 1 }
x∊(−
∞; −5) ∧ (1 − x)(−x − 5) − x(−x − 4) = 5 ⇔
x∊(−
∞; −5) ∧ x∊{−5, 1} ⇔
x ∊ ∅
x∊<−5, −4) ∧ (1 − x)(x + 5) − x(− x − 4) = 5
x∊<−5, −4) ∧ x∊ℛ ⇔ x∊<−5, −4)
Tożsamość, czyli niezależnie od argumentu z przedziąłu <−5, 4) zawsze równanie będzie
tożsamościowe, czyli L = P.
Patrz wykres funkcji :
y = |x
2+4x−5| + |x
2+4x|
http://img824.imageshack.us/img824/6375/123xx.png
3 maj 11:45
Vax: Można trochę szybciej, korzystamy z własności |a|+|b| = |a−b| ⇔ ab ≤ 0, czyli:
(x2+4x−5)(x2+4x) ≤ 0 ⇔ x(x−1)(x+4)(x+5) ≤ 0 ⇔ x ∊ <−5;−4> ∪ <0;1>
3 maj 12:03
emagnuski: Dzięki Wam, już "kapuję".
3 maj 14:54
pigor: ... a może np. tak : niech (*)
x2+4x=t , wtedy
|x22+4x−5| + |x2+4x| = 5 ⇔ |t−5|+|t|=5, skąd z interpretacji odległości na
osi liczbowej , suma odległości od 0 i 5 równa się 5 ⇔
0≤ t ≤ 5 , więc
stąd i z (*)
0≤ x2+4x ≤5 /+4 ⇔ 4≤ x
2+4x+4 ≤9 ⇔ 4≤ (x+2)
2 ≤ 9 ⇔ 2≤ |x+2| ≤ 3 ⇔
⇔ (x+2 ≤−2 lub x+2 ≥2) i −3≤ x+2 ≤3 ⇔ (x ≤−4 lub x ≥0) i −5≤ x ≤1 ⇔
⇔
−5≤ x ≤−4 lub
0≤ x ≤1 ⇔
x∊<−5;−4>U<0;1> . ...
3 maj 19:59