?
Anula: wynagrodzenie pracownika wraz z premią 20% było równe 1800zł Premia była równa: jak coś takiego
liczyć żeby sie nie pomylić?
3 maj 09:54
b.: trzeba liczyć powoli i uważnie
3 maj 10:10
Anula: ale jak? żaden procent który wyliczyłam nie wyszedł
3 maj 10:19
pigor: ... np. tak : z warunków zadania
p=20%w=? − szukana
premia , ale
120%w=1800 / *10 ⇔ 12w=18000 / :12 ⇔
w=1500 , zatem
p=20%w=20% *1500= 2*150=
300 zł − szukana
premia . ...
3 maj 10:30
pigor: ... a nieco inaczej : jeśli
p=? szukana premia, to
20%w=p / *5 i 120%w=1800 / *10 ⇔ w=5p i 12 *5p=18000 ⇒
⇒ 60p=18000 / : 60 ⇔
p=300 zł. ...
3 maj 10:36
Anula: dlaczego tam jest * 10? nie da się tego prościej obliczyc? co najpierw licze albo cos
3 maj 10:36
Anula: a teraz czemu razy 5? skąd to się wzięlo
3 maj 10:39
pigor: ...

no właśnie cały pic w moich rozwiązaniach polega na tym, abyś np. ty zaczęła myśleć
(uruchomiła swój RAM), a nie zadawała banalnych na poziomie przedszkolaka pytań
3 maj 10:44
Anula: ale ja z tego nic nie rozumiem
3 maj 11:26
Aga1.: A może umiesz rozwiązywać proporcje?
120%−−−1800 zł
20% −−−−x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=
3 maj 11:33
pigor: .hmm .. przykro mi, może spróbuj zamiast mnożyć i dzielić tak jak ja , pozamieniaj te
procenty na ułamki dziesiętne i dalej rób po swojemu , lub może ktoś lubi się bawić w ...
korepetytora , to coś zaradzi na twoje problemy . ...
3 maj 11:34
Anula: ooo właśnie chodziło mi o proporcje

nie wiedziałam jak ją ułożyc dzięki!
3 maj 11:35
pigor: o! jest
Aga robi to schematem, który jest dobry, ale ...

nie jest panaceum na twój i
tym podobnych RAM , bowiem warto tu zauważyć wielkości wprost proporcjonalne , czyli takie
których iloraz jest stały, a więc jeśli
x=? − szukana premia, to
masz stałe (równe) ilorazy
x20%=
1800120% i np. / * 20% ⇔
x=18006=
300 zł . ....
3 maj 11:55
Aga1.: pigor rozumiem Twój sposób rozwiązywania zadań, jest niepowtarzalny, już kiedyś
zachwycałam się.
Weź poprawkę,że nie każdy dysponuje takim samym RAM .
3 maj 12:09
Eta:
1,2*w= 1800 ⇒ w= 1500 1800−1500 = 300 zł−− premia
3 maj 12:45