Obwód rombu.
maro: Oblicz obwód rombu, którego pole jest równe 384, a stosunek długosci przekątnych wynosi
3:4.
22 kwi 18:05
Eta: pomagam
22 kwi 18:15
Wito: wg mnie 80, ale Eta policzy
22 kwi 18:18
Eta:
e −− dług. jednej przekatnej
f −− długość drugiej przekatnej
ef = 34 => e = 34*f
Prombu = 12e*f
to 12e*f = 384
e*f = 768 i e = 34*f
więc:
34*f*f = 768
f2 = 768* 43
f2 = 256*4 => f= 16*2 = 32 więc f= 32
to e = 34*32 to e = 24
teraz z trójkata prostokątnego z tw. Pitagorasa
policz "a" −− dług. boku rombu
a2 =( 12e)2 + (12f)2
podstaw i wylicz "a"
Obwód już prosto policzyć ......
22 kwi 18:24
Eta:
Ok
Wito ....... Ob =
80[ j]
22 kwi 18:25