cd
blogther: | | ax + 3 | |
wkres funkcji homograficznej f(x) = |
| mozna otrzymac przesuwajac wykres funkcji |
| | x + b+1 | |
g(x) =
7x a dzidzina funkcji f(x) jest tym samym zbiorem co jej zbior wartosci. wyznacz
wspołczynniki a i b.
3 maj 08:53
blogther: zero pomysłow
3 maj 11:02
blogther: pomoze ktos jak w ogole w homograficznej wyznacza sie zbior wartosci?
moze ktos podac jakis przykład do rozwiaznia
3 maj 13:18
Maslanek: D=R\{−(b+1)}
| | ax+3 | |
ZW=D ⇒ |
| ≠ −(b+1) |
| | x+b+1 | |
Jeszcze do funkcji homograficznej był jakiś taki fajny wzorek...
Nie jestem pewien, ale... ax(b+1)=3x
3 maj 13:32
Maslanek: Bo było coś takiego, że jeśli f. jest homograficzna to
ad=bc
3 maj 13:33
Maslanek: Ale coś pokręciłem z tym ostatnim

. Poszukaj
3 maj 13:33
Maslanek: Aha...
No akurat odwrotnie...

ad≠bc
więc a(b+1)≠3
3 maj 13:40
blogther: a jak wyznaczyc te wspołrzedne punktow a i b?
jak by to mogł ktos tak jasno wytłumaczyc nie konieczie musi byc to rozwiazanie
3 maj 15:56
Maslanek: g(x) → T
[−b−1, a] → f(x)
Czyli:
7+a(x+b+1) = ax+3
7+ax+ab+a = ax+3
a(b+1)=−4
I tu stanąłem
| | ax+3 | |
Skorzystać by się przydało z tego, że nie może zajść taka sytuacja, że |
| = −(b+1). |
| | x+b+1 | |
Ale do tego jestem już zbyt zmęczony. Pora czytać Zbrodnię Ikara.
3 maj 17:06
Aga1.: | ax+3 | | a(x+b+1)−ab−a+3 | | −ab−a+3 | |
| = |
| = |
| +a |
| x+b+1 | | x+b+1 | | x+b+1 | |
D=ZW, gdy
−b−1=a
i −ab−a+3=7
3 maj 19:51