Liczby pierwsze.
Basiek: Zadanko na dobranoc.
Suma trzech liczb pierwszych jest 11 razy mniejsza od iloczynu tych liczb. Wyznacz te liczby.
a,b,c >0, liczby pierwsze
| | abc | |
11(a+b+c)=abc −> a+b+c= |
| (wydaje mi się, że...)⇔ a=11 |
| | 11 | |
11+b+c=bc => 11=bc−b−c
Nie bardzo wiem, co mam z tym zrobić, zgadywać, czy coś?
kylo1303: Od razu wiesz ze jedna to 11. Powstaje ci cos takiego:
a+b+11=ab −> z tego wyznaczam a lub b.
ab−b=a+11
b(a−1)=a+11
Teraz podstawiaj pod a liczby pierwsze i sprawdzaj czy b jest liczba pierwsza.