..
bart: CZESC KUMPLE

macie:
Pięć działań. Oblicza się sumę dwóch wyjściowych liczb całkowitych dodatnich, ich iloczyn, ich
dodatnią różnicę (od wyjściowej liczby większej odejmujemy
mniejszą) oraz potęgę pierwszej z nich z wykładnikiem, którym jest druga liczba. Dodając te
cztery wyniki otrzymuje się 88. Jaki jest wynik dzielenia większej z wyjściowych liczb przez
mniejszą?
odp 29
2 maj 23:00
psik: a>0,b>0, a⊂C,b⊂C. Zakładam że a >b.
a+b + ab + a − b + a
b = 88
2a + ab + a
b = 88
2 maj 23:14
psik: a(2 + b + 1
b) = 88
ab = 88 − 2a − a
b
teraz wypadałoby podstawić tylko nie wiem czy b mogę tak przedstawić
2 maj 23:17
Maslanek: Podziwiam to jak zrobiłeś a
b= a*1
b 
a, b ∊ N
+
a>b
(a+b) + ab + (a−b) + a
b = 88
2a + ab + a
b = 88
a
b = 88 − 2a − ab
b=log
a (88 − 2a − ab)
| a | | a | |
| = |
| |
| b | | loga (88 − 2a −ab) | |
2 maj 23:20
psik: no tak, musiałbym wyciągnąć ab . Ech , chyba późno już , idę spać xD.
2 maj 23:22
Maslanek: Ale reszta fajna
| 88−2a−ab | |
| = loga(88−2a−ab) |
| a | |
88−2a−a
b= log
a(88−2a−ab)
a
a
88−2a−ab = (88−2a−ab)
a
Tym sposobem coś się zdziała?
2 maj 23:25
Maslanek: a=88−2a−ab
oraz
88−2a−a
b=a
Wtedy:
−a
b=3a−88
−a
b=−ab
ab=a
b
(a,b)=(2,1) lub (3,1) lub (4,1) lub ...
A więc b=1 ⇒ 2a+a+a = 88 ⇒ a=22
Chochlik gdzieś się zapodział?
2 maj 23:39
bart: próbować, moze na maturze bedzie
3 maj 20:18