Logarytmy.. pomocy!! :(
Aneta:
a) log
3(3x+4)= 2
b) log
3(x
2+2)= 1
c) log
5(x+3) + log
5(x−1)=1
pomoze ktoś rozwiązać

proszę...:(
22 kwi 17:56
Eta:
Pomagam
22 kwi 18:00
Kssia: zastosuj wzor logarytmu
a) 32=3x+4 ,
c) log5 (x+3)(x−1)=1 czyli
51= (x+3)(x−a)
22 kwi 18:07
Eta: Witam

a) określamy dziedzinę równania:
liczba logarytmowana >0
więc
D: 3x +4> 0 <=> 3x>4 <=> x >
43
z def log mamy: 3x +4 = 3
2 <=> 3x = 9−4 <=> x =
53
ponieważ
53 >
43 czyli x€D
wiec jest rozwiązaniem : odp
x = 53
b) .... rozwiąz podobnie sama
c) D: x +3 >0
i x − 1 >0
x > − 3 i x >1 zatem x >1
D= (1, ∞)
log
55 = 1 i log
a b + log
a c = log
a (b*c)
więc :
log
5( x+3)(x −1) = log
55
wnioskujemy że :
(x +3)(x −1) = 5 −−−−− to jest równanie kwadratowe ,
rozwiąż go i pamiętaj wybrać jako odp, tylko te
x€ D
Powodzenia, dasz już radę napewno
22 kwi 18:10
22 kwi 18:13
Eta: OK
22 kwi 18:15
Aneta: jeszcze mam małe pytanie czy ten przykład jest dobrze: log2 6 + log2 6 + log2 19
= log2 (6*6*19) = log2 4
22 kwi 18:17
Kssia: Tak dobrze, a log2 4=2
22 kwi 18:23
Aneta: dziękuję
22 kwi 18:30