Części wspólne zbiorów
pawe: jak udowodnić, że
p(A∩B)+p(A'∩B')=1
na rysunki najlepiej
2 maj 20:51
pawe: ktoś?
2 maj 21:01
pawe: P(A'UB')+p(A∩B)=1
gdzie A∩B to jest P(a)+P(b)−1
udowodni ktoś?
2 maj 21:37
pawe: pomieszałem coś w zadaniu, wyżej jest niby dobrze
2 maj 21:38
pawe: ktoś udowodni?
3 maj 12:42
Maslanek:

No więc tak:
Zaznaczone na pomarańczowo: dopełnienie B (czyli B')
Zaznaczone na zielono: dopełnienie A (czyli A')
Oraz Różowe to część wspólna zbiorów A i B (A∩B)
Jak łatwo zauważyć sumie dopełnień do A∪B brakuje A∩B − które dodajemy.
3 maj 12:48
Maslanek: Co dalej. Pierwsza równość, którą podałeś jest nieprawdziwa

A'∩B' ∊ ∅
Zatem: p(A∩B)+p(A'∩B')=p(A∩B)
3 maj 12:50