?
Anula: Liczba (1/2)−30 * 840 jest równa? Jak ja mam to obliczyć? dałam że 230 * (23)40 =
230 +120 = 2150 ale nie ma takiej odpowiedzi w ogóle
2 maj 20:36
Ajtek: A jakie masz?
2 maj 20:37
Anula: 410 1610 1670 850
2 maj 20:38
krystek: Może podane w innej podstawie?
2 maj 20:38
picia: 850
2 maj 20:40
Ajtek:
No właśnie, i teraz zmoieniaj podstawy i zobacz co wyjdzie

.
Witaj
krystek.
2 maj 20:40
Anula: nie rozumiem w goóle tych odpowiedzi, nie wiem jak to inaczej moge przekształcić
2 maj 20:40
Ajtek:
Fajnie przekształciłaś 840=(23)40.
Teraz swój wynik przekształć w drugą stronę np.:
2150=(22)75=475
2 maj 20:42
Ajtek: 8
40 oczywiście miało być

.
2 maj 20:42
krystek:
2150=(23)50=850
2 maj 20:42
picia: 8(1/3)(150)
2 maj 20:43
krystek: @Ajtek Witaj , również. Pozdrawiam .
2 maj 20:43
Anula: ooo próbowałam to przekształcić ale myślałam że to się mnoży i nie moge dać 8
2 maj 20:44
2 maj 20:45
Anula: że jak dam (2
3)
50 = to że mnożę dalej 3*50 ale jak tak można to już wiem
2 maj 20:46
krystek: A jak potęgujesz potęgę?
(23)4=23*4=212
2 maj 20:48
Anula: no własnie tak, a jak to zrobić na odwrót to z (23)4 byłoby 84? dobrze rozumiem?
2 maj 20:54
picia: 2
3=8
2 maj 20:56
krystek: ok
2 maj 21:00
Anula: dzięki
2 maj 21:24