dana jest funkcja f(x)=3^{x}
majeczka: dana jest funkcja f(x)=3x
a)sprawdź czy podane punkty należą do wykresu: (0,1),(1,3),(3,9)
b) narysuj fykres tej funkcji.
2 maj 19:44
konrad: a) podstawiasz do wzoru współrzędne i sprawdzasz czy L=P
2 maj 19:48
2 maj 19:51
majeczka: a czy mogę prosić o rozpisanie tego punktu a

plis!
2 maj 20:16
konrad: na przykładzie pierwszego punktu
1=30
1=1 ⇒należy
2 maj 20:18
picia: np pkt (0,1) ⇒ y=3
0=1 zgadza sie
2 maj 20:18
borys: to dalej bedzie
(1;3)
31=3
2 maj 20:21
majeczka: a dalej
2 maj 20:24
picia: no podstaw za x=3 i sprawdz czy wyjdzie 9. jesli tak to nalezy jesli nie to nie nalezy.
2 maj 20:25
2 maj 20:32
picia: tak, pamietaj ze do 0 nie dojdzie
2 maj 20:34
majeczka:

mam podstawić w tabeli tak: wykres coś takiego bedzie
x 1 3
y 3 9
2 maj 20:41