indukcja
Saizou : jak udowodnić że n3−n jest podzielne przez 6 za pomocą indukcji, bo ja zrobiłem to tak
−sprawdzam dla n=1
1−1=0 zatem jet podzielne przez 6
− zamieniam n na k
k3−k=6t gdzie t ∊C
−sprawdzam dla k+1
(k+1)3(k+1)=k3+3k2+3k+1−k−1=k3+3k2+2k=k(k2+3k+2)=k(k+1)(k+2)=6t gdzie t∊C
jest to iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych, z których jedna na pewno dzieli się przez 2
i jedna przez 3 zatem n3−2 dzieli się przez 6.
Czy to jest dobrze?
bo jeszcze zrobiłem za pomocą wzorów skróconego mnożenia
n3−n=n(n2−1)=(n−1)n(n+1) jest to iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych, z których jedna
liczba na pewno dzieli się przez 2 i jedna przez 3, zaqtem n3−n dzieli się przez 6
2 maj 18:47
rumpek: indukcją

2 sposób jak najbardziej
2 maj 18:48
Saizou : takie miałem zadanie żeby udowodnić to na 2 sposoby
2 maj 18:50
2 maj 18:50
Saizou :
2 maj 19:16
Saizou : ktoś sprawdzi

a i znalazłem błąd w k+1
ma być
(k+1)3−(k+1)
2 maj 22:01
Saizou :
2 maj 22:25
Maslanek: niach

Ale resztę masz dobrze rozpisaną
2 maj 22:27
Eta:
No tak

(k+1)
3− (k+1).... a dalej już ok .
2 maj 22:29
Saizou : to był błąd przy przepisywaniu

, i dziękuję wszystkim za sprawdzenie
2 maj 22:30