matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
Michaś:
Oblicz:
1
log
1
8
x
2
=
3
1
to podstawa
8
1
√
2
Za nic nie mogę tego zrobić, bez przerwy wychodzi mi
a prawidłowy wynik to
2
2
2 maj 18:30
pigor:
... np. tak : z definicji logarytmu tu :
x∊R \ {0}
i wtedy
log
1
8
x
2
=
1
3
⇔ x
2
=(
1
8
)
1
3
⇔ x
2
=2
−3 *3
−1
⇔ ⇔ x
2
=2
−3
0
⇔ x
2
=2
−1
⇔ x
2
=
1
2
⇔ |x|=
1
√
2
⇔
x=±
√
2
2
.
2 maj 19:24