planimetria romb
fredek: Bok rombu ma dlugosc 3 cm, a jego dluzsza przekatna ma dlugosc 5 cm. Oblicz cosinus kata
ostrego alfa tego rombu oraz dlugosc jego krotszej przekatnej. Powinno wyjsc 7/18, a nie wiem
czemu mi wychodzi wynik ujemny

Prosze o pomoc!
DżejDżej: a więc tak dłuższa przekątna
|AC| = 5
|AB|=|BC|=|CD|=|DA| = 3 czyli boki
|BD| krótsza przekątna
punkt przecięcia rombu S
przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym czyli z tw. pit. w ΔABS
| | AC | | BD | |
( |
| )2 + ( |
| )2 = |AB|2 |
| | 2 | | 2 | |
czyli z tego wychodzi |BD|=
√11
i teraz z tw cosinusów w ΔADS
|BD|
2= 3
2 + 3
2 − 2*3*3*cosα
| | 7 | |
po wykonaniu działań wychodzi cosα= |
| |
| | 18 | |