| 1 | 1 | 1 | ||||
Wiadomo ze | − | = | gdzie a jest liczba naturalna.Na podstawie tej | |||
| a | a+1 | a(a+1) |
| 1 | 1 | 1 | n | |||||
zaleznosci wykaz ze | + | +... | = | gdzie n ∊N * to znak | ||||
| 1*2 | 2*3 | n(n+1) | n+1 |
czytanym od prawej strony
| 1 | 1 | 1 | |||
= | − | , zatem suma : | |||
| a(a+1) | a | a+1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
+ | + | + . . . + | + | = | |||||
| 1*2 | 2*3 | 3*4 | (n−1)n | n(n+1) |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||
= | − | + | − | + | − . . .+ | − | + | − | = | |||||||||
| 1 | 2 | 2 | 3 | 3 | n−1 | n | n | n+1 |
| 1 | 1 | n+1−1 | n | |||||
= | − | = | = | no i tyle c.b.d.w. ... | ||||
| 1 | n+1 | n+1 | n+1 |