Eta:
Może mało przejrzysty rys, więc dokładnie opiszę:
IAOI = r = 6 IWOI= 8 ILFI= h graniast.
IFGI = ILOI = a −− krawędż podst. graniast.
więc : IALI = 6 −a i IWGI = 8 − h
ΔAOW ~ ΔFGW więc:
IAOIIWOI =
IFGIIWGI
więc
68=
a8 −h
po przekształceniu tej proporcji dostaniemy:
8a = 6(8− h) =>
a = 34(8−h)
teraz zajmujemy sie polem bocznym graniastosłupa:
P
b = 6a*h −−− mamy zbadać maximum pola
więc badamy max funkcji pola
zatem: podstawiając za "a" otrzymamy:
P
b(h) = 6*
34*(8−h)*h
czyli P
b(h) = −
92h
2 +36h
wykresem jest parabola ramionami zwrócona do dołu
więc P
max jest dla h= −
36−9
bo ( wiesz że x
w= =
b2a −− z funkcji kwadratowej)
zatem h= 4 to a =
34( 8 −4)
to a= 3
więc pole boczne graniastosłupa osiąga max.
dla :
a= 3 h= 4
teraz już tylko podstaw do wzoru na V( graniastosłupa)
V= P
p *h gdzie P
p = 6*
a2√34
i to wszystko
Pozdrawiam