proszę o dokończenie
matroz: sinxtgx−
√3=tgx−
√3sinx
sinxtgx+
√3sinx=tgx+
√3
sinx(tgx+
√3)=tgx+
√3
nie zrobię z tego sinx=1 bo wtedy tgx≠−
√3
| | sin2x | |
miałem pomysł aby podstawić pod sinx= |
| ale nie za bardzo wychodzi... |
| | sinx | |
2 maj 17:37
matroz: ma ktoś pomysł?
2 maj 17:46
rumpek:
sinxtgx −
√3 = tgx −
√3sinx
| | sinx | | sinx | |
sinx * |
| − √3 = |
| − √3sinx / * cosx |
| | cosx | | cosx | |
sin
2x −
√3cosx = sinx −
√3sinxcosx
sin
2x − sinx −
√3cosx +
√3sinxcosx = 0
sinx(sinx − 1) −
√3cosx(sinx − 1) = 0
(sinx −
√3cosx)(sinx − 1) = 0
2 maj 18:17
matroz: DZIEKI!
| | tgx+√3 | |
tylko powiedz mi, jak mógłbym rozwiązać samo równanie sinx= |
| |
| | tgx+√3 | |
nie doprowadzając do postaci Twojego równania. jest jakiś sposób?
2 maj 18:21
rumpek:
sinxtg −
√3 − tgx +
√3sinx = 0
sinxtgx +
√3sinx − tgx −
√3 = 0
sinx(tgx +
√3) − (tgx +
√3) = 0
(sinx − 1)(tgx +
√3) = 0
...
2 maj 18:23
matroz: Kurdee... takie łatwe a ja nad tym 15 minut siedziałem i nie wymyśliłem.
jeszcze raz wlk dzięki pozdrawiam
PS. b. rzadko stosuję metodę wyłączania wspólnego czynnika przed nawias i przez to potem takie
głupie błędy
2 maj 18:26
matroz: hmm..
| | π | |
a powinno wg mnie być jeszcze x= |
| +2kπ |
| | 2 | |
czy błąd jest w odpowiedziach?
2 maj 18:34
rumpek: cosx ≠ 0 z dziedziny tgx
2 maj 18:42
matroz: ok thx

nie pomyślałbym o tym...
2 maj 19:13