funkcja wykładnicza
Michaś: Oblicz:
2 maj 17:32
picia: 4
2 maj 17:37
Michaś: bardziej zależy mi na zrozumieniu tego więc proszę o wytłumaczenie
2 maj 17:40
picia: w pierwszej kolejnosci wyciagnij cos z pod pierwiastka √44
2 maj 17:42
Michaś: √44 =
√4 * 11 = 2
√11
2 maj 17:54
picia: tak
reszta juz prosta. √11 zapisz za pomoca potegi.
2 maj 18:01
Michaś: później mam odjąć 113/2 od 111/2?
2 maj 18:05
picia: nie...mozna prosciej.co jeszcze masz w mianowniku?
2 maj 18:07
Michaś: 2 mam w mianowniku
2 maj 18:09
picia: no masz 2

a 11 tam nie ma czasem?najpierw dodaj 11
1/2 i 11
1
2 maj 18:11
picia: wykladniki dodaj oczywiscie
2 maj 18:12
Michaś: 113/2
2 maj 18:18
Michaś: | | 23 | |
aha i później te 11 skracamy i zostaje nam |
| , wtedy mamy 2 2 = 4  |
| | 21 | |
2 maj 18:21
picia: tak
2 maj 19:44