matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja f jest określona wzorem...
xx:
2x−b
Funkcja f jest określona wzorem f(x)=
dla x≠9. Ponadto wiemy Ze f(4)=−1 . Oblicz
x−9
współczynnik b.
2 maj 17:16
picia:
za x=4, y= −1 i wyliczysz b
2 maj 17:47
pigor:
8−b
... no to tak :
f(4)=−1 i x≠9
⇒
=−1 ⇔ 8−b=5 ⇔
b=3
. ...
4−9
2 maj 17:48