kapitalizacja odsetek
Michał: Pan Nowak chce ulokować 10 000zł w banku na okres jednego roku. Ma do wyboru dwa rodzaje lokat:
lokata A − oprocentowanie w stosunku rocznym 4,6%, kapitalizacja odsetek po roku, lokata B −
oprocentowanie w stosunku rocznym 4,2%, kapitalizacja odsetek co kwartał. Wykonaj odpowiednie
obliczenia i wskaż, która lokata jest korzystniejsza dla pana Nowaka.
2 maj 17:13
kacper: a) 10 000*4,6%=10 000*0,046=460
odsetki po roku wynoszą 460zł
b)10 000*4,2%=10 000*0,042=420
odsetki po roku wynoszą 420zł
Zatem korzystniejszya lokata to lokata A.
2 maj 17:16
Michał: To nie jest dobrze wykonane zadanie, na to sam bym wpadł.
Tak by było, gdyby obie miały kapitalizację roczną.
2 maj 17:21
mala2: 10000(1+4,6100)=...po roku
10000(1+4,2100)4=
K = Ko(1+p100)n
K−kapitał końcowy
Ko−poczatkowy
n − liczba kapitalizacji
2 maj 17:36
Michał: A przypadkiem nie
4,2/4=1,05
KB = 10000(1+1,05%)4=10000+(1,0105)4= .... ?
2 maj 18:46
Michał: Tam razy zamiast dodać przed ostatnim nawiasem.
2 maj 18:47
mala2: pospieszyłam się z II działaniem, przepraszam. Poprawka:
p = 4,2% : 4 = 1,05% odsetki w jednym okresie kapitalizacji
1,05% = 0,0105
Zatem działanie ma postać:
K = 10000(1+0105)4=
2 maj 18:51
Michał: Dzięki wielkie, zadanie zrobione

.
2 maj 19:02