uproszczenie postaci
dudi: Uprość wyrażenie (2x−3)2 − (3x+2)2
Czy to będzie tak:
(2x−3)2 − (3x+2)2 = (4x2+9) − (9x2+4) = 4x2+9−9x2−4 = −5x2+5
?
2 maj 16:23
DżejDżej: (a−b)
2 = a
2 − 2ab +b
2
(a+b)
2 = a
2 − 2ab +b
2
↑wzory skróconego mnożenia↑
4x
2 −12x +9 − (9x
2 + 12x +4)= 4x
2 − 12x+ 9 − 9x
2 − 12x − 4 = −5x
2 − 24x + 5
jak nie wiesz co dalej to zawsze

"keep calm and LICZ DELTE"
Δ=676,
√Δ=26
x
1 =5
| | 1 | |
−5x2 − 24x + 5 = (x−5)(x+ |
| ) |
| | 5 | |
2 maj 16:40
pigor: ... lub ze wzoru
a2−b2=(a−b)(a+b) np. tak :...

(2x−3)
2−(3x+2)
2=(2x−3−3x−2)(2x−3+3x+2)=(−x−5)(5x−1)=
−(x+5)(5x−1) =−5(x+5)(x−
15).
2 maj 17:36