fsgdg
Izzy: Proszeee o sprawdzenie mojego sposobu! Dany jest okrąg x2+4x+y{2}−6y=−5 i prosta y=−2x+1
wyznacz długość cieciwy okregu zawartej w danej prostej oraz kosinus kąta środkowego opartego
na tej cięciwie
S(−2,3) r=2√2
i teraz wpadłem na taki pomysł że mozna by to z długości odcinka w ten sposób:
dla jednego końca cięciwy A(x,−2x+1) połaczyć ze środkiem okegu co da nam długość promienia
np. |AS|=2√2=√(−2−x)2+(−2x+1−3)2
i wyliczyć z tego x, a nastepnie podać współrzędne punktu A i analogicznie z punktem B
tylko czy taki sposób jest dobry? Bo powstaną x2 w moim równaniu. A w odpowiedzi lansują
jeszcze inne rozwiązanie, ale te sam wymyśliłem, więc chciałbym wiedzieć czy jest dobbrze
2 maj 16:15
Izzy: refffff
2 maj 17:03
Mila: Twój sposób jest równoważny ze znalezieniem punktów wspólnych prostej i okręgu.
2 maj 23:23