kombinacje
mirek: Sposrod 8 osób, wsrod ktorych są panstwo kowalscy nalezy wybrac 4−osobową komisje, na ile
sposobów mozna to zrobic?jezeli panstwo kowalscy muszą byc ze sobą.(ten nie wejdzie do komisji
bez niej i na odwrót)
pomoze ktos?
2 maj 16:13
wilkuWDZ: 16 sposobow
2 maj 16:20
DżejDżej: a więc tak kolejność nie jest ważna, nie trzeba brać wszystkich i nie mogą się powtarzać więc
są to kombinacje.
można przyjąć że państwo Kowalscy są jako 1 czyli spośród w tym wypadku 7 osób wybierasz 3
2 maj 16:20
mirek: wynik to 50, bo kowalscy muszą byc razem, czyli oboje mogą byc tez po za komisją, dobrze
mówie?
2 maj 16:22
mirek: 50 jest w odpowedziach.
2 maj 16:22
rumpek:
C
84 − C
63 = 70 − 20 = ...
2 maj 16:26
DżejDżej: [p[jeżeli państwo kowalscy muszą byc ze sobą.(ten nie wejdzie do komisji
bez niej i na odwrót)]] bardzo ważne zdanie

C
37 + C
46 = 50
2 maj 16:27
jarek: Mogę się dowiedzieć, skąd, rumpek, wiąłeś to C
63
2 maj 16:33
rumpek: W tym C
63 − mamy zagwarantowane, że będą dwie inne osoby oraz ktoś z rodziny Kowalskich
2 maj 16:36