Dla jakich wartości parametru p miejsca zerowe funkcji kwadratowej spełniają war
nieogar: Witam ponownie, kolejne zadanie z Pazdro 2011/12.
Dla jakich wartości parametru p (p∊R) miejsca zerowe x
1, x
2 funkcji kwadratowej
f(x)=2x
3 + (p+3)x + 2(p+1)
2 spełniają warunek: x
1x
2(x
1 + x
2)<0 ?
| | cb | |
stosując Viete'a wyszła mi nierówność: − |
| <0 |
| | a2 | |
po podstawieniu: (p+3)(p+1)
2<0, czyli p<−3
| | 7 | | 1 | |
ale w odpowiedziach jest: p∊<− |
| ,−1)U(−1,− |
| > |
| | 5 | | 3 | |
2 maj 16:04
nieogar: ah, wkradł sie błąd. powinno być: f(x)=2x2 + (p+3)x + 2(p+1)2
2 maj 16:11
rumpek:
f(x) = 2x
3 + (p + 3)x + 2(p + 1)
2
1
o Δ ≥ 0
Δ = (p + 3)
2 − 16(p
2 + 2p + 1) = p
2 + 6p + 9 − 16p
2 − 32p − 16 = −15p
2 − 26p − 7 ≥ 0
2
o Wzory Viete'a
2 maj 16:24
2 maj 16:27
nieogar: wiem, sory za to, chciałem jakoś usunąć poprzednie. mógłbyś napisać jak liczysz z Viete'a? bo
założenia z delty tez miałem takie, ale z Viete'a wychodzi mi p<3
dzięki za pomoc
2 maj 16:30
rumpek:
| (p + 1)2 | | p + 3 | |
| ( − |
| ) < 0 / * 2 |
| 2 | | 2 | |
− (p + 1)
2(p + 3) < 0
p∊(−3, −1)U(−1, +
∞)
Po wyznaczeniu części wspólnej:
| | 7 | | 1 | |
p∊<− |
| ; −1)U(−1, − |
| > |
| | 5 | | 3 | |
2 maj 16:33
infii: Można wiedzieć czemu Δ≥0 skoro mają być dwa pierwiastki? Dla Δ=0 byłby przecież tylko jeden
pierwiastek.
28 mar 14:52
Eta:
dla Δ=0 dwa −− dwukrotne (takie same)
28 mar 14:56
infii: w sensie, że wtedy x1=x2?
28 mar 15:01
noelo: Tak
28 kwi 17:04