liczby zespolone
mikołaj: W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać następujące równanie:
z3+3z2+4z+2=0
2 maj 16:04
ICSP: od razu widać że z = −1 jest pierwiastkiem.
Podziel zatem przez (z+1) i dokończ z delty.
2 maj 16:05
mikołaj: czyli (z+1)(z
2+2z+2) =0 delta mi wychodzi ujemna czyli pierwiastkiem jest −1
2 maj 16:12
ICSP: z2 + 2z + 2 = 0
Δ = 4 − 8 = −4
√Δ = √−4 = √−1*√4 = 2√−1 = 2i v −2i
z1 = −1 + i
z2 = −1 + i
2 maj 16:14
ICSP: oczywiście można zrobić ten przykład w ciekawszy sposób :
korzystamy z tego że :
z
3 + 3z
2 + 4z + 2 = (z+1)
3 + (z+1) dokładamy t = z+1 i mamy :
t
3 + t = t(t
2+1)
t = 0 v t
2 + 1 = 0
z+1 = 0 ⇔ z = −1 to jest pierwsze rozwiazanie :
t
2 + 1 = 0 ⇔ t = i v t = −i
i wracamy do założenia :
t = i ⇔ z+1 = i ⇔ z = −1 +i
t = −i ⇔ z+1 = −i ⇔ z = −1 − i
ten sposób jest według mnie ciekawszy

Czy prostszy? NIe wiem .
2 maj 16:17
mikołaj: dzięki wielkie, tylko mam jeszcze jedno pytanie, odnośnie z
1 i z
2
dlaczego one są takie same


2 maj 16:17
mikołaj: a już wiem, dzięki raz jeszcze
2 maj 16:18
Maslanek: Po prostu ciekawszy chyba.

Za wiele się nie zmienia
2 maj 16:18
ICSP: nie powinny być takie same

Źle mi sie napisało.
2 maj 16:19
mikołaj: czyli z1=−1+i
z2=−1+i
Ostatnie moje pytanie jak narysować to w układzie współrzędnych. Na osi OX −1 zaznaczyć a na OY
i?
2 maj 16:22
mikołaj: 
2 maj 16:27
10 maj 01:28