Rownanie - liczby zespolone - sprawdzenie
eternity: 1) z3 + 8 = 0
z3 = 8i2
z = 3√8i2
2) iz3 − i3 = 0
i( z3 − i2) = 0
z3 = −1
z= −1
Czy te rownania sa dobrze rozwiazane ? Szczerze mowiac, nie jestem pewna, wiec prosze o
poprawienie w razie bledu. Pozdrawiam
2 maj 15:31
Patronus:
z
3 = −8
z = −2
ale twój wynik mimo iz naokoło jest dobry bo
3√8 *
3√−1 = 2 * (−1) = −2

w pierwszym nawet nie trzeba liczb zespolonych używać...
2) to jest ok
2 maj 15:41
:): Faktycznie

Dzieki
2 maj 15:43
ICSP: z3 + 8 jest wielomianem stopnia III więc według podstawowego twierdzenia algebry posiada on
trzy pierwiastki :
z3 + 8 = 0
z3 + 23 = 0
(z+2)(z2 − 2z + 4) = 0
z = −2 v z2 − 2z + 4 = 0
z2 − 2z + 4 = 0
Δ = 4 − 16 = − 12
√Δ = {−2√3i;2√3i}
z = 1 ± √3i
ostatecznie : z = −2 v z = 1 ± √3i
b) spróbuj samodzielnie.
2 maj 16:00
10 maj 02:13