oblicz wyrażenie logarytmiczne [Pazdro 2011]
nieogar: Witam, potrzebuję pomocy przy zadaniu nr.1, arkusz R−3 ze zbioru Pazdro 2011/12.
Oblicz: log
62 * log
618 + log
263
pierwszy raz spotykam się z logarytmem kwadratowym

doszedłem do momentu:
log
62 * log
63 + log
62 + log
263 i nie mogę ruszyć dalej..
odpowiedzi mówią że wynik to 1. podpowiedź z Pazdro: "zapisz podaną liczbę w postaci kwadratu
sumy dwóch liczb."
będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam
2 maj 15:18
Patronus: log62 * (log63 + log62) + log263 =
log262 + log62*log63 + log263 = (log62 + log63)2 = (log66)2 = 12 = 1
2 maj 15:21
DżejDżej: log2 2 = log22 = 2log2
2 maj 15:24
nieogar: dzięki za pomoc! ale mam jeszcze pytanie: w jaki sposób log618=log63 + log62 ?
2 maj 15:25
kylo1303: DżejDżej To co napisales to nieprawda
2 maj 15:26
kylo1303: Tam mala pomylka, powinno byc:
log618= log62+log69 i potem log69 zamienia sie na 2log63
2 maj 15:28
Patronus: A no własnie a nie zauważyłem że mi 2 brakowało przy wzorze skróconego mnożenia
2 maj 15:29
nieogar: super, teraz czaje. Dzięki wielkie za pomoc!
2 maj 15:29