logarytmy
Michaś: Wiadomo że log3x = −14 Oblicz:
log3 x381
log3 273√xx
2 maj 15:06
think: Michaś, poniewaz trochę kiepsko zapisałeś te przykłady, to nie będę zgadywać i Ci podpowiem z
czego masz skorzystać.
mianowicie:
log
ab*c = log
ab + log
ac
czyli
log
327x = log
327 + log
3x
oraz
czyli
oraz jeszcze jedno
log
ab
c = clog
ab
czyli
log
3x
1,34 = 1,34*log
3x
2 maj 15:30
Patronus:
x = 3
−1/4
x
3 = 3
−3/4
| x3 | | 3{−3/4} | |
| = |
| = 3−19/4 |
| 81 | | 34 | |
3√x = p3{3
−1/4 = 3
−1/12
| 27*3√x | | 33 * 3−1/12 | | 335/12 | |
| = |
| = |
| = 338/12 |
| x | | 3−1/4 | | 3−3/12 | |
| | 38 | |
log3 z tego co wyżej = |
| |
| | 12 | |
Chyba że się gdzies pomyliłem, ale ogólny zarys masz
2 maj 15:35