Obliczyć czerwone, jeśli: niebieskie = 9, czarne = 5, różowy kąt = 60o
No to ciach. Twierdzenie cosinusów:
cz2 = 92 + 52 − 90 cos 120 = 81+25 + 90sin30 = 106+45 = 151...
Winno wyjść cz=7...
α=60o
Czy tak to ma wyglądać?
Powiedz mi jak się pisze cyferki i literki w tym czymś
To może treść.
Dwie proste przecinają się pod kątem 60o. Z punktu O ich przecięcia wyruszają dwa ciała.
Pierwsze ciało porusza się ruchem jednostajnym prostoliniowym z prędkościa 5km/h, drugie
porusza się zgodnie z prawem S=2t2+t, S[km], t[h]. Określić, z jaką prędkością oddalają się
one od siebie w chwili, gdy ciało pierwsze znajduje się w odległości 10km od punktu O.
Zatem:
t=10/5 = 2h
| ds | ||
V = | = 4t+1 | |
| dt |
. Teraz uświadomiłem sobie, że liczymy Vwz, więc odejmujemy jeden
wektor od drugiego.
Wtedy trochę to inaczej wygląda... Bo V2 = 52 + 92 − 90cos60 = 106−45 = 61 ≠ 49.
Nie jest latwo przyzwyczaic sie do roznych nasladowcow.
Gdzie popełniam błąd?
Dobra... Poczytałem przykłady. Zrobiłem innym sposobem.
No więc:
x=5t
y=2t2+1
Dalej: l2 = x2+y2 − 2xy cos 60 = x2 + y2 − xy
Po wyliczeniu:
l = √4t4−6t3+21t2
| dl | 16t3−18t2+42t | |||
Vwz= | = | |||
| dt | 2√l |
| 70 | ||
V(2) = U{64−36+42}{√64−48+84= | =7. | |
| √100 |