planimetria
vladimirovna: W trojkącie równoramiennym ABC, |AC|=|BC|, mamy dane |AB|=|CD|=8cm, gdzie CD jest wysokościa
tego trójkąta. Zakreślono okrąg o średnicy AC. Punkty A. C oraz punkty przecięcia okręgu z
podstawa trójkąta i ramieniem BC wyznaczają czworokąt wpisany w okrąg
a. Wykonaj rysunk
b. Oblicz pole czworokąta wpisanego w okrąg
Proszę o pomoc. Znalazłam jakieś rozwiazanie w necie, ale w pewnym momencie przestaję go
rozumiec, byc moze źle sobie też sporządziłam rysunek
2 maj 14:47
think:

Proponuję Ci trochę się zastanowić nad kątami w tym tworze, wniosek jaki nas interesuje to że
ów czworokąt jest trapezem i wszystko co Ci potrzeba powinnaś z podobieństwa trójkątów
znaleźć.
2 maj 15:27
vladimirovna: Nie, nie mogę tego zadania rozkminić. Nie wiem jak, udowodniłam że trapez, ale co alej?
5 maj 19:40