funkcje chyba
kacper: Jeżeli x ∊ (−3,−1), to wartość wyrażenia 2x−Ix+3I + IxI jest równa:
A. −4x+3
B. 3
C. −3
D. 2x−3
Proszę o wytłumaczenie, jak trzeba to zrobić
2 maj 14:42
Maslanek: 2x−(x+3)−x =
2 maj 14:44
Maslanek: x+3 dla x z przedziałów >0
x<0 dla x z przedziałów
2 maj 14:44
kacper: Nie wiem, weź mi to rozwiąż
2 maj 14:48
zią: Podstaw sobie pod wartość bezwzględną liczbę z danego przedziału.
Jeżeli wynik ( policz sobie w głowie ) będzie dodatni to przepisujesz wartość bezwględną bez
zmian. Jak będzie ujemny to zmieniasz znaki wyrazów pod wartością.
W tym przypadku:
2x−(x+3)+(−x) = 2x−x−3−x= −3
Odp. C
2 maj 15:02
kacper: Dziękuję.
2 maj 15:06