f(x) = -3(x+6)(x-4)
araaa: Witam!
f(x) = −3(x+6)(x−4)
dla f(−10) jaką będzie miała wartosć ta funkcja.
Bo mi wyszło −168 a w odpowiedziach mają 72...
2 maj 14:34
Maslanek: −3*(−4)*−14
Źle przepisałeś...
f(x)=−3(x+6)(x+4)
Piąteczka.
2 maj 14:35
araaa: ale co źle przepisałem?

przykład jest identycznie przepisany
2 maj 14:37
Maslanek: Nie jest.
Dla Twojego f(−10)=−168
Dla mojego: f(−10)=−72
To dalej różne od 72. Ale już bliżej
2 maj 14:40
araaa: tak ale Ty rozważasz inny przykład

u Ciebie w nawiasie jest (x+4) a ma być (x−4)
Wygląda na to, że oni się machneli
2 maj 14:41