prawdopodob. pomoc dla maturzysty :S
ohayou: Mam pytanie do zapisu tych cennych założeń, czy jak to nazwać w paru zadaniach z
prawdopodobieństwa..
1. Dane są zdarzenia A,B⊂Ω, takie że P(B)=3/7 P(AUB)=4/5. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
A/B.. a więc narysowałem sobie zbiór i wywnioskowałem z niego, że P(A/B)=P(A)−P(A∩B) i ładnie
mi powychodziło.. zastanawiałem się, jak uzasadnić matematycznie, że to prawda

Tak samo z tym
2.P(A')=4/5, P(B')=1/4, P(A∩B)=1/20. Oblicz P(A'∩B')
skorzystałem z de' morgana. P(A'∩B')=P(AUB)'
P(A)=1/5 P(B)=3/4 z przeciwnych.. i do wzorku.. P(AUB)=1/5+3/4−1/20=18/20
P(AUB)'=1−P(AUB)=2/20=1/10.... tylko pewnie by mi ucięli punkty za wzięcie tego z nieba..? hmm