Prawdopodobieństwo: zadania z funkcjami
DżejDżej: Zbiór A jest zbiorem wszystkich liczb całkowitych należących do przedziału <c,d> gdzie
| | | |
c=log0,1 | i d= log2 16! − log2 15!. Funkcje h(x)= ax2+b tworzymy w następujący |
| | |
sposób, wskazujemy losowo kolejno dwie liczby należące do zbioru A (wskazane liczby mogą być
równe) Pierwsza ze wskazanych liczb jest równa współczynnikowi a zaś druga b. Oblicz
prawdopodobieństwo otrzymania funkcji która :
a) przyjmuje tylko dodatnie wartości
b) ma dwa miejsca zerowe
czyli tak:
A=<−1,4>
|Ω|=6
2
B−zdarzenie sprzyjające
funkcja jest dodatnia gdy współczynnik a>0
| | | | | |
|B|= | * | (6bo za b jest 6 możliwości) |
| | | |
co jest źle bo mi wyjść nie chce