Rozwiązywanie równań trygonometryczncyh w przedziale
Patrycja: Czy może mi ktoś wytłumaczyć rozwiązywanie równań trygonometrycznych w konkretym przedziale,
np. <0, 2π> ?
2 maj 13:24
krystek: sinx=sin30 lub sinx=sin(180−30)
| | 5 | |
x=U[π}{6} lub x=150 w mierze łukowej x= |
| π |
| | 6 | |
poniewaz jest dodatni w I i II ćwiartce!
Popatrz na wykresy funkcji tryg
2 maj 13:29
2 maj 13:29
2 maj 13:30
Patrycja: a ten sposób w którym odejmuje sie któryś z kątów od 2π?
2 maj 13:30
krystek: sinx=−sin30 ujemny w III i IV ćwiartce stąd
x=180+30 lub x=360−30
w mierze łukowej
2 maj 13:34
Patrycja: czyli nie ma na to jakiejś ogólnej zasady... postaram sie pocwiczyc w oparciu o wykresy
trygonometryczne, dziekuje!
2 maj 13:39
krystek: Musisz znać znaki funkcji w poszczególnych ćwiartkach i wzory redukcyjne.
2 maj 13:44
Patrycja: dla przedziału od <0, 2pi> to x= π/3 lub x= 5/3 π ?
2 maj 14:08
Patrycja: poprawka, zamiast 5/3π x= 11/6π ? zle popatrzyłam na wykres
2 maj 14:09