| 2 | ||
Odwrotnością liczby | jest liczba:
| |
| √3−1 |
| 1 | ||
A. | ||
| √3+1 |
| 2 | ||
B. | ||
| √3+1 |
| −2 | ||
C. | ||
| √3−1 |
| 1−√3 | ||
D. | ||
| 2 |
| 2 | ||
... np. tak : a= | ⇒ jej odwrotność | |
| √3−1 |
| 1 | √3−1 | (√3−1)(√3+1) | 3−1 | 1 | |||||
= | = | = | = | odp. A | |||||
| a | 2 | 2(√3+1) | 2(√3+1) | √3+1 |
| 1 | 2(√3+1) | 2(√3+1) | ||||
... lub inaczej a= | = | = | =√3+1 − dana liczba, | |||
| √3−1 | 3−1 | 2 |
| 1 | 1 | |||
to jej odwrotność | = | , czyli odp. A . ... | ||
| a | √3+1 |
| 1 | ||
liczbą odwrotną do 2 jest | ||
| 2 |
| 2 | ||
liczba | po uwymiernieniu | |
| √3−1 |
| 2 | 2 | √3+1 | 2(√3+1) | ||||
= | * | = | = √3+1 | ||||
| √3−1 | √3−1 | √3+1 | 2 |
| 1 | ||
liczba do niej odwrotna to | ||
| √3+1 |
| 1 | ||
liczbą odwrotną do 2 jest | ||
| 2 |
| 2 | ||
liczba | po uwymiernieniu | |
| √3−1 |
| 2 | 2 | √3+1 | 2(√3+1) | ||||
= | * | = | = √3+1 | ||||
| √3−1 | √3−1 | √3+1 | 2 |
| 1 | ||
liczba do niej odwrotna to | ||
| √3+1 |