granice lim -> inf.
E.:
ułąmek jest do potęgi x a nie razy x tylko słabo to widać w tym zapisie.
Przekształćiłąm to jako e
a*lnb i nie wiem co dalej.. Np. ln(x+1) przy x−>inf to 0? Nie wiem
tego
2 maj 12:36
Maslanek: Nie może być po prostu tak?
| | x+1 | | 1 + 1/x | |
t= |
| = |
| → 1 |
| | x−1 | | 1 − 1/x | |
t
x → 1
2 maj 12:38
E.: Kombinowałąm w ten sposób ale nie pomyślałąm o podstawieniu.. I się pogubiłam

Dzięki!
2 maj 12:41
E.: ale to też nie jest dobrze.. wychodzi 1 do potegi nieskonczonosc. Symbol nieoznaczony
2 maj 12:42
Maslanek: Nie chodzi o samo podstawienie...
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
Po prostu rozważam jakby funkcje |
| * |
| * |
| * ... |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
lim f*y*h*... = lim f * lim y * lim h * ...
2 maj 12:42
Maslanek: Wydawałby się oznaczony...
To nie wiem
2 maj 12:44
E.: CHyba nie rozumiem.. Czyli mylę się twierdża że wychodzi symbol nieoznaczony?
2 maj 12:44
Maslanek: Niestety nie.
2 maj 12:45
E.: | | 1 | |
Ja w swoim rozważaniu wyciągnęłam xx przed 1+ |
| i na górze i na dole.. I się skróciły. |
| | x | |
| | e | |
Wyszło mi |
| i wychodzi e2. Ale chyba to źle |
| | e−1 | |
2 maj 12:46
lisek: poszukaj granicy z "e"
2 maj 12:46
Maslanek: ex*ln x+1/x−1 = e(ln x+1/x−1)x → e∞ → ∞
W ten sposób?
2 maj 12:48
Maslanek: Dobra... Błąd...

Znowu 1
∞
2 maj 12:48
E.: No włąśnie w tym problem.. co nie zrobie wychodzi jakiś wsymbol nieoznaczony
2 maj 12:49
f: | x+1 | | x−1+2 | | 2 | |
| = |
| = 1 + |
|
|
| x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 2 | | 2 | |
(1 + |
| )x = (1 + |
| )2(x−1)/2+1
|
| | x−1 | | x−1 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
= (1 + |
| )((x−1)/2)+1 = (1 + |
| )((x−1)2)2(1 + |
| )
|
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
= e
2
z lim x−>inf (1+1/x)
x = e
2 maj 12:52
f: tzn. lim
x→∞ ... = e
2
2 maj 12:54
E.: Tez mi tak wyszło. Tylko oddzielnie liczyłam lim od x+1x i oddzielnie dół. A zapisalam wyniki
jako ułamek. I wyszlo e2
2 maj 12:56