planimetraia, rownoleglobok
fredek: Stosunek boków równoległoboku wynosi 4:5, a jego obwód jest równy 18 cm. Oblicz cosinus kąta
ostrego tego równoległoboku, jeżeli krótsza przekątna ma długość 6 cm. Nie chce mi to zadanie
wyjść

. W odpowiedziach cos=1/8
2 maj 12:32
think: a = 4x
b = 5x
2a + 2b = 18
jak już będziesz miał x, to twierdzenie cosinusów:
| | a2 + b2 − 36 | |
62 = a2 + b2 − 2abcosα → cosα = |
| |
| | 2ab | |
2 maj 12:50
pigor: ... np. tak : z warunków zadania jeśli a<b − długości boków , to α − miara kąta ostrego między
nimi i
c=6 − długość krótszej przekątnej , wtedy z warunków zadania
ab=
45 i a+b=9 ⇒ a=4 i b=5 i c=6 , więc z tw. cosinusów :
| | 16+25−36 | | 5 | |
62=42+52−2*4*5cosα ⇒ cosα= |
| = |
| = 18 . ...  |
| | 2*4*5 | | 8*5 | |
2 maj 12:58