logarytm
kacper: Jak obliczyć taki logarytm?
Liczba 1+log27 jest równa?
2 maj 12:08
rumpek: log22 + log27 = log214
2 maj 12:09
kacper: Ok, dzięki a czemu zamieniamy 1 na log22. Zawsze tak się robi?
2 maj 12:10
rumpek:
log2x = 1
21 = x ⇒ x = 2
2 maj 12:11
Kamil: rumpek a jesli chodzi o dokladna wartosc tego logarytmu to jak to obliczymy ?
2 maj 12:17
Kamil: 2
x=14
x=
2 maj 12:17
Maslanek: Dokładnie tak

3<x<4
2 maj 12:18
kacper: Jak obliczyć takie zadanie
| | 1 | |
Liczba 4</div> |
| * 3√4 jest równa:
|
| | 6 | |
W poglądzie dziwnie mi się pokazuje ale miało być 4 do potęgi
16
2 maj 12:20
kacper: 41 6 *3√4 jest równa?
2 maj 12:27
Maslanek: 41/6 * 41/3
2 maj 12:28
picia: musisz miec ta sama podstawe potegi. np 8= 23, 16=42
2 maj 12:29
kacper: No a te potęgi odwrócić trzeba czy jak?
2 maj 12:29
picia: wtedy am*an=am+n
2 maj 12:30
kacper: To ma być 22*22 czy jeszcze tamte ułamki dopisać?
2 maj 12:32
picia: szczerze to nie wiem o Ci chodzi..
Maslanek napisal juz jak to bedzie.jest ta sama podstawa, wystarczy dodac wykladniki.
2 maj 12:35
kacper: Acha, ok. To nie załapałem
2 maj 12:42
kacper: | | 2 | |
Odwrotność liczby |
| to?
|
| | √3−1 | |
Jak się odwraca takie liczby?
2 maj 12:56
Maslanek: Zamieniasz mianownik z licznikiem.
2 maj 12:57
kacper: No raczej nie, bo odpowiedź mam inną dlatego nie rozumiem. Jak odwrócę to tak będzie wyglądało
2 maj 13:00
picia: a jaka masz odpowiedz? pewnie najpierw usuneli niewymiernosc z mianownika.
2 maj 13:01
kacper: Znowu jakieś dzielenie? Przez 1 czy √3 ?
2 maj 13:02
2 maj 13:04
kacper: Taki jest wynik, jak do niego dojść?
2 maj 13:05
Maslanek: Ludzie, którzy tworzyli tą książkę są w takim razie słabi...
Pierwsza opcja jest lepsza.
2 maj 13:06
kacper: No dobrze, ale taki mam wynik i chciałbym wiedzieć jak do niego dojść.
2 maj 13:09
Andzia: 1+log2 7=log2(2*7)=log2 14
2 maj 13:09
Maslanek: Sprzężasz licznik...
Ale nie rób tego, bo to głupota. Nie zostawia się niewymierności w mianowniku.
2 maj 13:10
kacper: Dobrze, ale jeśli będę miał z matury 28% i będzie to zadanie jako zamknięte a ja strzelę źle a
oni będę wymagać takiego rozwiązania to ty pojedziesz do Łodzi, rozwiążesz to i załatwisz mi
30%.
2 maj 13:12
Maslanek: Za rok może pojadę.
2 maj 13:12
kacper: Maturę muszę zdać w tym roku. Za pierwszym i ostatnim podejściem
2 maj 13:13