Ciąg
Basiek: Wiem, że proste, ale ... łatam dziury w mej edukacji.
| | 1+2+3+....+2n | |
Ciąg (an) określony jest wzorem an= |
| dla n≥1 |
| | 3n | |
a) wykaż, że ciąg a
n jest arytmetyczny
Liczyłam a
n+1−a
n= .... i wyszło mi:
Ale stąd chyba nic nie wynika?
2 maj 11:48
maturzysta: Ja bym podstawił za "n" każdy wyraz, który spełnia ten warunek: n≥1
Oczywiście nie wszystkie, wystarczy 4,5
2 maj 11:52
b.: stąd wynika, że pomyliłaś się w rachunkach

jak to liczyłaś, że tak Ci wyszło?
można też policzyć od razu a
n zwijając sume z licznika
2 maj 11:53
b.: @maturzysta: jesli podstawisz 4−5 wyrazów, to nie udowodnisz, że ciąg jest arytmetyczny, a
tylko że początkowe wyrazy tworzą ciąg arytmetyczny
2 maj 11:54
Maslanek: O 5 się kłaść i o 12 wstawać... Zgroza.
2 maj 11:54
Basiek: Myślę, że poszłam ok. 8−mej.
2 maj 11:56
maturzysta: a1 = 2
a2 = 1,66
a3 = 1,33
r = − 0,33
2 maj 11:57
Basiek: Ale to nic Ci nie daje. Masz udowodnić dla wszystkich liczb, a nie 3 wybranych
2 maj 11:58
maturzysta: To nie wiem

To pewnie rozszerzenie?
2 maj 11:59
Maslanek: Ten

Ci na grobie zakwitnie.

Nie możesz podstawiać liczb. Wykazujesz wtedy, że zachodzi w danym przedziale tylko taka
równość − nie dla wszystkich.
−2n
2+n+2 = −2(n
2 − 1/2n + 1/2) = −2(n−1)(n+1/2)
2 maj 12:00
b.: ale sposób 'maturzysty' miałby sens, gdyby to był test, w którym trzeba by podać 1. wyraz i
różnicę
2 maj 12:04
Maslanek: sposób 'maturzysty' byłby dobry na maturę podstawową
2 maj 12:04
rumpek: Maslanek sposób maturzysty na żadną maturę nie byłby dobry, bo nic nie wykazuje.
2 maj 12:10
Maslanek: Tylko, że tam są głównie odpowiedzi a, b, c, d. Nie mówię o otwartych (o ile takie są

)
Więc mógłby być...
2 maj 12:11
Basiek: Ups.

Przepraszam, prąd mi wyłączyli...
@Maslanek− to coś tam rozpisane, to do mojego zadania?
2 maj 13:45
rumpek: Basiek chcesz zadanie prościutkie do powtórki

? [kombinatoryka]
2 maj 13:46
Basiek: Rumpek− myślę, że z kombinatoryki to tak średnio
2 maj 13:47
rumpek:
Jest 8 kartonów i 9 piłek, na ile sposobów można umieścić piłki w kartonach:
a) dowolnie
b) wszystkie znajdą się w różnych kartonach
c) wszystkie piłki znajdą się w 3 kartonach
Pisałem, że proste
2 maj 13:49
Basiek: a) 9
8
b) liczba piłek> l. kartonów, któreś dwie muszą znajdować się w jednym pudle− więc 0 takich
możliwości (?)
2 maj 13:51
rumpek: c) dlaczego odjąć " − 3"

?
2 maj 13:51
Basiek: −9 *
Troszku się pospieszyłam
2 maj 13:53
rumpek: Dlaczego −9 ?
2 maj 13:55
Basiek: Nie umiem czytać. Dorobiłam sobie ideologię, jakoby w tych 3 kartonach miały być dokładnie po 3
piłki...
Cóż, ja tak mam.
2 maj 13:57
rumpek: Inaczej: żaden karton nie może być pusty

? więc jaka odpowiedź ?
2 maj 14:00
Basiek: Eeee,
? Powinnam dłużej spać.
2 maj 14:04
rumpek: Napisz dlaczego

Jakie przypadki odejmujesz?
2 maj 14:04
Basiek: Ech...
1 pusty, 2 lub 3.
Ale... (1,2) (1,3)(2,3)
−6 prawdopodobnie.
2 maj 14:05
rumpek: No to się zdecyduj
2 maj 14:07
Basiek: Jestem dziewczyną.

Prawdopodobnie nie muszę ^^
2 maj 14:08
rumpek: chyba kobietą już
2 maj 14:08
2 maj 14:09
Basiek: Nie będę się o to kłócić, o nie.

Przynajmniej nie publicznie.
−6 Poproszę zaznaczyć
2 maj 14:10
Basiek: Bo kartonów jest 8. Brawo ja

Rozmowa ze mną dziś... , jest zapewne na wysokim poziomie.
2 maj 14:11
rumpek: A dlaczego − 6 ?

Wypisz możliwości
2 maj 14:12
Basiek: 14:05
2 maj 14:14
rumpek: | | | |
A jakby było | * (4 9 − ? )  ? |
| | |
2 maj 14:16
Basiek: 42
2 maj 14:20
rumpek: Na pewno

?
2 maj 14:22
Basiek: Brawo. Zrobiłeś mi pranie mózgu.
Będę sobie powtarzała "Jestem Baśka, jestem Baśka." Bo za 10 min. mogę już tego nie wiedzieć.
Ja
nic nie wiem na pewno.
2 maj 14:22
rumpek: To może coś ze stereometrii

?
2 maj 14:24
Basiek: Eee, stop. Najpierw− co ma być powyżej.
Stereometrii nie. Nie lubię tego.

To jest feee. Poza tym− idź się uczyć polskiego?


Bo
chyba Ci się nudzi
2 maj 14:26
rumpek: Wypisz sobie

To zauważysz analogię do poprzedniego przykładu
2 maj 14:28
Basiek: Dobra.
Kulki wpadły tylko do
1
2
3
4
12
13
14
23
24
34
123
124
134
234
Wyszło mi 14...
Czuję, że to będzie długi dzień.
2 maj 14:32
^^: a jakie jest rozwiązanie do c?

bo właśnie wiem, że najpierw losujemy 3 pudła z 8.. ale jak
później porozdzielać piłki?
2 maj 14:48
Basiek: Oj,
Rumpek,
Rumpek, też nie masz kiedy znikać.

Będę potem, to mnie oświecisz swą
mądrością
2 maj 14:56
rumpek: | | | | | | | |
14  Wystarczy zauważyć, zamiast liczyć: C 43 + C 42 + C 41 = | + | + | |
| | | | |
= 4 + 6 + 4 = 14

Tak samo jak w przykładzie wyżej
2 maj 17:21
Basiek: | | | |
Tak policzyłam ostatecznie.  Tylko początkowo | przemnożyłam jeszcze *4. Potem |
| | |
zmieniłam zdanie..., a potem zmieniłam zamiar, zmieniania zdania.
Ale dzięki
2 maj 17:23
rumpek: To teraz interes
2 maj 17:23
2 maj 17:24
Basiek: *idealizacja Boga
*Bóg: prawy, litościwy, strzeże człowieka (niedołężnego, który potrzebuje ratunku− być może to
kochający Ojciec, równocześnie strażnik człowieka −> albo lepiej "opiekun"), Stróż oraz Sędzia
(bezpośrednio zdefiniowane przed podm. liryczny
*Jest to forma modlitwy prośby do Boga (zwrotka druga), prosi Boga, by miał ludzi w opiece,
pomagał im w trudnych sytuacjach, bronił przed jakąkolwiek krzywdą −> Bóg−wszechmocny,
kochający, dobry
*Podmiot liryczny podkreśla potrzebę człowieka, by być chronionym, wspieranym przez Boga
2 maj 17:31
rumpek: Dziękować
2 maj 17:32
Basiek: Prosić
2 maj 17:33