Bardzo prosze o pomc z trygonometrii
Błażej: rozwiązaniem równania (cos&−1/2)(sin&−1)=0 w przedziale <0, 90> to
&−alfa
odp:
A.&=45 lub &=60
B.&=45 lub &=30
C.&=60 lub 50
D.&=30 lub &=60
czy jest ktoś kto może mi to zadanie wytłumaczyć ? : )
2 maj 11:15
f: iloczyn dwóch liczb jest równy 0, gdy conajmniej jedna z nich jest równa 0
(cosα −12)(sinα−1) = 0
cosα −12 = 0 ∨ sinα − 1 = 0
cosα = 12 ∨ sinα = 1
rozpatrując jedynie rozwiązania w przedziale <0,90>:
α = 60 v α = 90
(podejrzewam, że jest to źle przepisana odp. C)
2 maj 11:38
Błażej: aha czyli to się tak rozwiązuje...
odp C.&=60 lub &=50 przeoczyłem "&" ; )
2 maj 12:57
Błażej: A srryyy źle przepisałem...
(cos&−1/2)(2sin&−1)=0 liczba 2 przed sin ,..
dzięki, zę pokazałeś mi jak rozwiązać : )
2 maj 13:00