abcd: Zad. 1
Takich liczb możemy ułożyć: 9*9*8 = 648
Zad. 2
Ω − przestrzeń zdarzeń polegających na wylosowaniu kolejno 2 kul bez zwracania
A − prawdopodobieństwo wylosowania za pierwszym i drugim razem kuli zielonej
|Ω| = C
112*C
111 = 12*11 = 123
|A| = C
15*C
14 = 5*4 = 20
Zad. 3
Ω − przestrzeń zdarzeń polegających na rzucie dwiema kostkami
A − zdarzenie polegające na tym, że na pierwszej kostce wypadną co najmniej 4 oczka
B − zdarzenie polegające na tym, że suma wyrzuconych oczek jest większa niż 7
|Ω| = 6
2 = 36
|A| = C
13*C
16 = 3*6 = 18
B = {(2, 6); (3, 5); (3, 6); (4, 4); (4, 5); (4, 6); (5, 3); (5, 4); (5, 5); (5, 6); (6, 2);
(6, 3); (6, 4);
(6, 5); (6, 6);}
|B| = 15