Oblicz wartość wyrażenia 1-tg^2x jeżeli sinx = u{2}{5} i x∊(o,u{π}{2})
micha: Oblicz wartość wyrażenia 1−tg
2x jeżeli sinx =
25 i x∊(o,
π2)
Zupełnie nie rozumiem tego typu zadań, jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi to w łopatologiczny
sposób?
Z góry dziękuję
2 maj 08:56
krystek: oblicz cosx ze wzoru sin
2x+cos
2x=1
2 maj 08:57
micha: mhm, a co oznacza to x∊(o,π2) ?
2 maj 09:00
krystek: to znaczy ,że cosx w I ćwiartce jest dodatni.
2 maj 09:01
krystek: | | √21 | | √21 | |
cosx= |
| lub cosx=− |
| ∉ do dziedziny− odpada. |
| | 5 | | 5 | |
2 maj 09:04
krystek:

lub tak ponieważ mamy ostre kąty x∊(0,
π2)
tgx=U{2}{
√21
2 maj 09:13
micha: w dalszym ciągu nie rozumiem

nie da się tego dokładniej rozpisać? − tak od początku do końca
− przepraszam za kłopot :<
2 maj 09:14
2 maj 09:14
micha: * chodzi mi o te obliczenia
2 maj 09:14
krystek: Postaraj sie samodzielnie liczyć !
2 maj 09:16
zią: sin
2x =
425
sin
2x + cos
2x = 1 ===> cos
2x = 1 − sin
2x = 1 −
425
cos
2x =
2125 /
√
cosx =
√215
tgx=
25 x
5√21
tgx=
21 x
1√21
tgx=
2√21
2 maj 10:14