Rozwiąż równanie x^3 - 7x + 6 = 0
micha: Rozwiąż równanie x3 − 7x + 6 = 0
2 maj 08:43
krystek: podziel przez (x−1) lub schematem Hornera, ponieważ 1 jest pierwiastkiem gdyż W(1)=0
Lub:
x3−x−6x+6=0
x(x2−1)−6(x−1)=0
x(x−1)(x+1)−6(x−1)=0
(x−1)[x(x+1)−6]=0
(x−1)(x2+x−6)=0 ⇔ x−1=0 lub x2+x−6=0
x1= x2=... x3=..
2 maj 08:49
micha: x1= 1
x2= −1
x3= 6
dziękuję
2 maj 08:53
krystek: Na zachętę , do samodzielnej pracy
2 maj 08:54
krystek: Ale policz poprawnie x2 i x3
2 maj 08:55
micha: dziękuję, dziękuję! Staram się robić te zadanka samodzielnie, tutaj sprawdzam moje wypociny,
ale wrzucam to, czego nie ogarniam
2 maj 08:57
micha: albo* wrzucam... ;>
2 maj 08:58
dominika: 2x4−5x3+5x−2=0
20 paź 23:15
pigor: 2x4−5x3+5x−2=0 i L(1)=0 i L(−1)=0 ⇒
⇒ 2x
4−2x
2 −5x
3+5x+2x
2−2= 0 ⇔ 2x
2(x
2−1)−5x(x
2−1)+2(x
2−1)= 0 ⇔
⇔ (x
2−1)(2x
2−5x+2)=0 ⇔ x
2−1=0 v 2x
2−5x+2=0 ⇔ |x|=1 v 2x
2−4x−x+2=0 ⇔
⇔ (*)
x= −1 v x=1 v 2x(x−2)−1(x−2)= 0 ⇒ (x−2)(2x−1)= 0 , stąd i z (*) ⇔
⇔
x∊{ −1,1,12,2] . ...
21 paź 00:39